همشهری آنلاین: مجری تهیه و تدوین برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران، از تکمیل مراحل برنامه‌ریزی حفاظت و مدیریت پلنگ در کشور طبق موعد مقرر و تا پایان نیمه اول سال جاری، خبر داد.

مراحل برنامه‌ریزی حفاظت پلنگ تا پایان نیمه اول سال جاری تکمیل می‌شود

به گزارش ايرنا، آرزو صانعی روز چهارشنبه با یادآوری اخبار غم‌انگیز مرگ و میر پلنگ‌ها در کشور گفت: مساله مرگ و میر پلنگ‌ها که در اثر عوامل متعددی به وجود آمده، توجه عمومی را به خود جلب کرده است.

وی افزود: بر این اساس امروز، مجموعه داده‌ها و اطلاعاتی که در سه دوره مطالعاتی از وضعیت پلنگ در ایران جمع‌آوری شده بود، به کمک حفاظت از این گونه در خطر تهدید در کشور آمد.

صانعی اظهار کرد: در سال‌های اخیر مطالعات هدفمندی به منظور نیازسنجی‌های مرتبط با تدوین برنامه ملی عملیاتی پلنگ در ایران با همکاری ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌های کشور انجام شد که بعد از برگزاری کارگاه برنامه‌ریزی در بهمن ماه 1393 در استان سیستان و بلوچستان، چارچوب اولیه‌ای در خصوص استراتژی‌ها، راهکارها و فعالیت‌ها بر اساس نیازسنجی‌های پیشین و به صورت منطقه‌ای برای حفاظت از پلنگ طراحی شد.

مدیرعامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی ادامه داد: در این برنامه از تجربه سایر کشورها و برنامه‌های عملیاتی گربه‌سانان بزرگ در دنیا به ویژه ببر که از سابقه فعالیت‌های حفاظتی به نسبت منسجم‌تری برخوردار است، به عنوان یکی از اولین گام‌ها در این فرآیند، مورد بررسی قرار گرفت.

صانعی گفت: پراکنش گسترده پلنگ در کشور، تنوع حاکم بر شرایط طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و موضوعات مدیریتی و حفاظتی این گونه در کشور بود که سبب شد با در نظر گرفتن مطالعات در مورد وضعیت موجود و عوامل تهدید تاثیرگذار بر این زیرگونه در ایران، تجربه سایر کشورها، اصول و روش‌های برنامه‌ریزی و همچنین بررسی سایر اقدامات حفاظتی مرتبط که توسط سازمان حفاظت محیط زیست تاکنون صورت گرفته و یا در دست انجام است، مدلی طراحی شود که با شرایط پلنگ در ایران مطابقت داشته باشد.

مجری تهیه و تدوین برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران افزود: به دنبال برنامه تحلیل ذی‌نفعان که طیف وسیعی از افراد و گروه‌های تاثیرگذار و تاثیرپذیر از موضوع را شامل می‌شد، مجموع 14 دفتر از دفاتر ستادی سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر ادارات کل، همچنین 48 گروه شامل دستگاه‌های دولتی و غیردولتی در خارج از آن سازمان شناسایی شدند.

صانعی ادامه داد: مطابق تحلیل‌های صورت گرفته و با توجه به اهداف حفاظتی سازمان محیط زیست، استراتژی‌ها و همچنین اقدامات مرتبط با هر یک از ذی‌نفعان بیرونی مشخص شد، در این راستا طی ماه‌های اخیر جلسات متعدد مرتبط با ذی‌نفعان به منظور برنامه‌ریزی مشارکتی موضوع حفاظت از پلنگ انجام شده است.

وی اظهار کرد: با تلاش‌های اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست فضای مساعدی ایجاد شد که بررسی و تحلیل دقیق موضوعات در سطح کارشناسی و اجرای مشارکتی فرآیندهای برنامه‌ریزی مرتبط با اقدامات و راهکارهای حفاظتی با همکاری بخش‌های مربوطه را آسان‌تر کرد.

صانعی ادامه داد: بر این اساس، موضوعات مرتبط با حفاظت و مدیریت این گونه جانوری که از جنبه‌های متعددی با چالش‌های غیرقابل مقایسه‌ای نسبت به سایر گونه‌های گوشتخوار در کشور مواجه است، در برنامه‌ای جامع و همه سونگر لحاظ شده است.

وی گفت: بدیهی است پلنگ در ایران، یک فرصت مدیریتی برای سازمان حفاظت محیط زیست محسوب می‌شود و به این ترتیب، این برنامه وضعیت حفاظتی طیف وسیعی از زیستگاه‌ها و گونه‌ها را در حیطه پراکنش آن در کشور پوشش می‌دهد.

صانعی افزود: موضوعات مربوط به بیمه، خسارات، تعارضات و حضور دام در مناطق، تصادفات جاده‌ای، موضوعات مرتبط با زیستگاه‌ها، پایش و ارزیابی، تحقیقات، مسایل حقوقی و قانونی، محیط بانان و موضوعات مربوط به یگان حفاظت محیط زیست، برنامه‌های آموزشی، اطلاع‌رسانی، رسانه‌ها و حفاظت، موضوعات حفاظتی فرامرزی، وضعیت گونه‌های طعمه، برنامه‌های حفاظت مشارکتی، مسایل مرتبط با بیماری‌ها و دامپزشکی و تجهیزات و قرنطینه از جمله مباحثی هستند که با مشارکت بخش‌های تخصصی مربوطه در سازمان حفاظت محیط زیست و خارج از آن سازمان در این برنامه لحاظ شده‌اند.

مدیرعامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی ادامه داد: این که کدام فعالیت‌ها در راستای اهداف مشخص شده در هر موضوع از پیش در دست اقدام بوده است یا مراحل اجرا را طی می‌کند، با توجه به طیف وسیع موضوعات و به منظور جلوگیری از تکرار اقدامات پیشین و موازی کاری‌ها، اتلاف بودجه، زمان و ظرفیت‌های اجرایی مورد توجه قرار گرفته است.

صانعی گفت: در ارتباط با موضوع بیمه، بدیهی است که به لحاظ شرایط گونه و به منظور افزایش قابلیت اجرایی و اثربخشی، اقدامات جدید و نوآوری‌هایی در این رابطه مورد نیاز خواهد بود که با بیمه سایر گونه‌ها یا بیمه‌های موجود مربوط به دام متفاوت است.

وی افزود: در حال حاضر ارتباط با مراکز علمی و دانشگاهی و گروه‌های مردم نهاد برای استفاده حداکثری از ظرفیت‌های علمی و تخصصی موجود در کشور، در مرداد ماه سال جاری در دست اقدام است.

صانعی اظهار کرد: همچنین به منظور افزایش پایداری اثرات برنامه و دستیابی به اهداف چشم‌انداز تعریف شده، ضمن پرداختن به ساماندهی و مدیریت شرایط حفاظتی پلنگ، این برنامه به توسعه ظرفیت‌های داخلی، توانمندسازی نیروهای بومی، حفظ پویایی در بخش‌های تحقیقاتی و پژوهشی، اشتغال‌زایی، جلب مشارکت و ایجاد فضای همیاری ملی برای حفاظت از این گونه، زیستگاه‌ها و طعمه‌های آن می‌پردازد.

وی تاکید کرد: در نهایت بر این باوریم که تراژدی غم‌انگیز مرگ پلنگ‌های ایرانی با اجرایی شدن برنامه ملی عملیاتی مدیریت و حفاظت این گونه در ایران، مدیریت خواهد شد.

از ابتدای سال جاری تاکنون 12 پلنگ در کشور تلف شده است که با توجه به کاهش جمعیت این گونه در خطر تهدید، موجب نگرانی جامعه دوستداران حیات وحش و محیط زیست شده است.

کد خبر 301157

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha